Historien om gården

Forside
Forside, historien om borettslaget Torshov kvartal XVI

Det er 138 boliger i vår gård. Noen har bodd her hele livet, og mange er innflyttere. Gården er i stadig forandring, og vi møtes ute i den hyggelige gården i sommerhalvåret. Noen av oss fikk den gode ide å prøve og lage et skriv om Kvartal XVI, og dens historie – sett utenfra og innenfra. Vi hadde hørt historier, visste at det bodde flergenerasjonsfamilier her, og tenkte at flere enn oss var interessert i å vite litt mer om hvordan det var her før. Vi bor ikke bare, men vi lever også i en sammenheng hvor historien påvirker oss.

Lokalhistorie er spennende! Vi oppdaget etterhvert at det er skrevet forholdsvis lite om Torshov, – så vi har vært rundt og samlet stoff på mange måter: møter i historielaget, besøkt bibliotek, lest bøker og lånt tidsskrifter. Oslo Bymuseum har vært velvillige, samt Universitetet og Byantikvaren. Sogar soknepresten har vi kontaktet. Men det viktigste har vært at folk som har bodd i gården hele sitt liv, har vært villige til å snakke med oss og fortelle om hvordan det var her før.

Vi har delt heftet i 3 deler, – først en historisk del om Torshov. Så tilblivelsen av Torshovbyen, og tilslutt lokalhistorie fra Kvartal XVI, hvor vi kaller våre fortellere «informanter».

Vi begynte å planlegge og finne frem stoff sommeren ´93. Siden har vi hatt jevnlige møter hjemme hos hverandre. Det har vært lærerikt og inspirerende, og vi har blitt godt kjent. Vi håper også andre vil ha glede av stoffet vi har funnet fram. Og selvom det finnes flere beboere og flere historier i Kvartal XVI – så er hovedtrekkene med, tror vi.

Oslo 6. mars 1995

Tove Worren
Gro Heggtveit
Grete Heide

Neste kapittel: Et historisk tilbakeblikk

(her vil etter hvert hele historien, med bilder, bli lagt ut)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: