De er døde, men de lever i Oslo

Alle gatene på Torshov er allégater. Gatene som omgir Kvartal XVI er enten gårdsnavn eller personnavn. Hvem er så disse personene? Det er vel flere enn oss som lurer på hvem som skjuler seg bak disse navnene vi til daglig bruker.

Agathe Grøndahlsgate:

Gater er oppkalt etter komponist og pianist Agathe Backer Grøndahl. Hun ble født i en velstående familie i Holmestrand i 1847. Familien flyttet til Christiania i 1857. Hun skrev poetiske sanger og klaver-komposisjoner med stemningsfull lyrikk. Hun var søster av den kjente malerinnen Harriet Backer. Agathe døde i 1907. Bystyret vedtok navnet i 1914.

Erika Nissensgate:

Erika Nissen var den andre av de to svært fremtredende pianistinner i det 19.århundre. Hun lot ingen av sine verker nedtegne, men har satt spor etter seg med sitt klaverspill, spesielt i tolkning av Bach og Beethoven. Hun ble født i 1845 på Kongsvinger, og flyttet til Christiania ganske ung. Erika Nissen ga en rekke konserter i inn- og utland, og var ved siden av dette også pedagog. Hun døde i 1903.

Lammersgate:

Thorvald Lammers, født i 1841 var sanger, dirigent, komponist og pedagog. Han startet Cecilia-foreningen, som har hatt stor betydning for norsk musikwkliv, spesielt på slutten av 1800-tallet. Han døde i 1922.

Det må bemerkes at ingen i vår gård har adresse Lammersgt., men den er tatt med fordi den også omkranser gården. Ved siden av disse velklingende navn som er nevnt her, finner vi navn som hører til den eldste Torshov-bebyggelsen. De opprinnelige gårdene var Åsen, Sandaker, Storo og Torshov. Åsengata og Lilleborggata er brukt fordi de ligger på grunnen til disse gårdene.

Neste kapittel: Generelt

%d bloggere liker dette: