Krigen

Annen verdenskrig virket også inn på livet i Kvartal XVI. Ressursene og grøntarealene måtte utnyttes til det ytterste. Hver kvadratcentimeter ble dyrket opp. Det viktigste de dyrket var poteter, men også purre og andre grønnsaker ble det plass til. Til og med områdene utenfor gården mot gatene ble brukt. Hver familie fikk sin parsell, som de kunne dyrke opp. Mange beboere hadde flyttet fra landet og inn til byen tidlig på 1900-tallet, så det var mange som tydde tilbake til landet for å få tak i mat. En del familier ble i perioder evakuert til landet under krigen, og oppholdt seg der i korte og lengre perioder.

I alle kjellere var det tilfluktsrom. De ble støttet opp ved å sette opp ekstra stokker og bjelker. I mange av kjellerrommene ble det også satt opp sengebrisker. Behovet for å sove og hvile kunne nok være der i de lange timene de måtte sitte og vente. Førstehjelpsskap hørte også til i endel av kjellerrommene. Det ble laget rømningsveier ved å slå ut endel av muren mellom kjellerne – slik at en kunne komme ut gjennom en annen oppgang enn der man bodde.

Lilleborg skole ble okkupert av tyskerne, så ungene måtte undervises i lokaler rundt om i bydelene.

Utrygghet, usikkerhet og engstelse førte til at samholdet blomstret i krigsårene. Folk tydde til hverandre når omgivelsene rundt dem var så vanskelige.

En av informantene forteller at han ble tatt for å le på kino under en tysk propagandafilm. For dette måtte han melde seg på Møllergata 19 hver dag i 3 måneder.

Neste kapittel: Høytider

Reklame
%d bloggere liker dette: