Voksen alder

1920-30 årene var det stort sett vanlige arbeidsfolk som bodde i Kvartal XVI. Mange arbeidet i industribedriftene som var plassert langs Akerselva her i bydelen. Eks: Lilleborg fabrikker, Bjølsen Valsemølle, Myren mek. verksted. Det var stort sett mannfolkene som jobbet der.

Kvinnene hadde sitt eget liv inne i gården, mange med ansvaret for store ungeflokker. De hadde heller ikke de moderne hjelpemidlene i husholdningen som vi har i dag. Maten bli ikke kjøpt som halvfabrikata den gang, men ble tilberedt fra grunnen av. De hadde ikke kjøleskap til oppbevaring, men alle leilighetene hadde spisskammer i tilknytning til kjøkkenet. Man hadde heller ikke vaskemaskin, så tøyet ble kokt i bryggepanner og vasket i store stamper. De gamle bryggepannene brukes i dag som blomstergryter i gården. Som en kuriositet kan nevnes at en av de eldre damene i gården vasket sitt tøy på gamlemåten i bryggerhuset helt fram til slutten av 80-årene.

I tørkebodene var det «strenge» regler man fulgte. Hver oppgang hadde sin faste plass til tørking av klær, og tider for tørking og banking måtte overholdes. En annen uskreven regel var at dame- og herreundertøy ikke måtte henge ved siden av hverandre på snoren!

Kvinnene som var hjemme i gården hadde lite kontakt med hverandre. Det hendte at man slo av en prat på tørkeplassen, og at man på fine sommerdager tok med en taburett ut i gården og satt sammen og pratet litt. Man gikk ikke ut og inn hos hverandre. Det sies at det var endel fyll blant noen av mennene. Det hendte at de ikke kom så tidlig hjem på lønningsdagen, og når de først kom, hadde de gjerne fått noen drinker for mye innabords.

På 30-tallet var det mye arbeidsledighet, og det merket beboerne i vårt borettslag også. Ofte hadde kvinnene vaskejobb om kveldene for å få endene til å møtes. Det var også mange som leide ut ett rom for å spe på økonomien.

Selv om det var trange tider, var det selskapeligheter når noe skulle feires, og det ble holdt hjemme. I ett tilfelle fortelles det at det ble feiret bryllup i en 2-roms leilighet med 54 gjester! Alle unødige møbler ble båret på loftet, og de serverte bl.a. full middag (skinkestek).

Neste kapittel: Krigen

%d bloggere liker dette: